Lees verder

Welkom in "DOS-Town"

In het weekend van 15 t/m 17 juni 2018 verbleven 55 kinderen & 16 leiding in "DOS-Town" met als doel dit stadje, waar cowboys en indianen samen leefden, na een te verwachte storm weer bewoonbaar te maken. Hoe het afgelopen is dat lees je in onderstaand verslag.

De voorbereidingen
Een kamp ontstaat niet zomaar. Daar gaat een lange voorbereiding aan vooraf. Na het vorige kamp was al snel het thema "cowboys en indianen" bedacht en werd voorzitter Jeff "omgetoverd" tot sheriff. Op de speciale besloten facebookpagina konden ouders, belangstellenden en kampgangers de verrichtingen volgen rondom het kamp. Bijna 100 personen waren aangesloten bij deze speciale groep. Voorafgaand aan het kamp had de sheriff ook nog een paar filmpjes online gezet om de deelnemers uit te leggen wat er in "DOS-Town" was gebeurd en wat er nog moest gebeuren. De sheriff woonde niet alleen in "DOS-Town". Hij werd vergezeld door de huisindiaan "Winnitou" (Hendri); de drie gezusters van de catering (Alexandra, Helen, Susan); cowboy "schiet je plaatje" (Ramon); de 2 daltons (Les & Paul) en nog de extra hulpen Sanne, Danique, Loïs, Romee, Amy, Monique, Tamara & Jolijn.

Aankomst in DOS-Town

Dag 1 (vrijdag 15 juni 2018)
Voor de tweede keer was 't Campvelt in Doornspijk de locatie van het kamp; prachtig gelegen in de bossen en vorig jaar goed bevallen. De leiding was om 16.00 uur aanwezig om de nodige voorbereidingen te treffen. Zo was er een heuse saloon, een kantoor voor de sheriff en een bajes. Er werd hard gewerkt maar alles was op tijd klaar om de kinderen én ouders te verwelkomen. Ze waren blijkbaar niet te houden thuis want ze waren (te) vroeg in de buurt van "DOS-Town". Dalton Paul leidde alles in goede banen wat betreft het parkeren.


De kinderen werden verwelkomd door de sheriff en "Winnitou" waarna de slaapplaatsen werden gewezen. Nadat iedereen een bed had uitgezocht, iets had gedronken was het tijd voor de opening van het kamp. Na een welkom in "DOS-Town" door de sheriff gaf hij aan dat het stadje verlaten was terwijl het er vroeger zo gezellig druk was. Maar...de sheriff had een brief gekregen en hij dacht dat dit misschien een schatkaart was. Plots komen de daltons aanrennen en probeerden de brief te stelen. Dat liet de sheriff niet gebeuren en hij sloot ze op in de bajes. Na lang wikken en wegen maakte de sheriff de brief open en daarin geen schatkaart maar een brief dat hij "DOS-Town" weer nieuw leven moest inblazen. De hulpen zouden hem daarbij helpen, evenals de twee daltons. De sheriff liet de daltons vrij. Door middel van opdrachten in het gehele weekend zou "DOS-Town" er zondagmiddag weer fantastisch uitzien. De eerste opdracht was "de kampdans". Deze werd opgevoerd door de hulpen. De kinderen wisten nog niet in welke groep ze zaten. Aan een waslijn hingen allemaal cowboyhoeden met elk een kleur lint. De sheriff noemden de namen van de kinderen en "Winnitou" gaf hun de bijbehorende hoed. Zo waren de groepen snel gevormd. Vijf groepen van 9 kinderen en één groep van 10! Nu iedereen wist bij welke leiding hij/zij zat konden de ouders het terrein verlaten.

We gingen direct met elkaar naar de zandverstuiving voor de tweede opdracht. Het fotospel maar eerst werd er een groepsfoto gemaakt. (deze foto is later gebruikt voor het aandenken wat de kinderen mee kregen na afloop). Romee legde het fotospel uit. Op verschillende plekken lagen opdrachten of foto's die met je team nagedaan moest worden. Dat werd soms een heel gepuzzel! Tegen 22.00 uur liepen we terug naar het kampterrein en daar brandde het kampvuur. De drie gezusters van de keuken/catering hadden stokjes klaar staan en een grote bak met marshmallows zodat de kinderen deze konden warmen aan het vuur. Ook nog popcorn er bij en toen was het voor de jongsten wel bedtijd. De oudsten waren daarna aan de beurt en met deze groep hebben we nog het lichtjesspel op de zandvlakte gedaan.


Dag 2 (zaterdag 16 juni 2018)
Het was bij de jongsten al vroeg rumoerig in de slaapzalen. Wat zou de dag brengen? Om 08.15 uur had team oranje corvee, om 08.30 uur gingen we ontbijten want we hadden een drukke dag voor de boeg. Maar eerst een heerlijk ontbijt. De teams zaten bij elkaar aan tafel en ondanks het tijdstip werd er al gezellig gekletst en gezongen. Nadat iedereen uitgegeten was mochten de teams oranje en rood opruimen, afwassen en vegen. Een zeskamp, dit keer bestaande uit 8 spellen stond op het programma maar eerst de spieren los maken met een warming-up op muziek, gegeven door Les.

Ontbijt

De spellenopdracht was door de daltons uitgewerkt. Er waren 8 leuke spellen bedacht wat met het thema te maken had. Zo was er op foto's (van de leiding) schieten; blik schuiven, cowboyhoed vangen, hoefijzer gooien, kratten lopen, hoepels gooien om boomstammen, pingpongballen schudden en met een panty op je hoofd een pion proberen om te krijgen. De groepen waren erg fanatiek en de tijd vloog om. De drie gezusters waren ondertussen druk in de keuken. Het rook lekker want tijdens de lunch waren er "pancakes". Maar voordat er gegeten werd was er nog een opdracht op de zandvlakte want er lagen in een afgezet vierkant 83 goudstaafjes verborgen. Deze moesten opgegraven worden en bij de leiding worden gebracht. Uiteindelijk hebben ze er 10 niet kunnen vinden. Na het eten vertelde de sheriff wat de volgende opdracht was. Een sporentocht/speurtocht met 10 vragen onderweg. Wat de kinderen niet wisten was dat de tocht hen bracht bij een manege. Medewerkers van Manege Visch in 't Harde waren zo vriendelijk om de groepen op te vangen. Zij kregen een quiz, mochten paardrijden etc. Wat een verrassing! Na een klein uurtje ging de sporentocht

Hoefijzer gooien Bezoek aan de manege

Eenmaal terug op het kampterrein werden de kinderen verrast met een regendouche. Lekker nat worden na een lange wandeling om vervolgens direct te douchen. De barbecue werd geïnstalleerd en de sheriff en dalton Paul begonnen hamburgers, spareribs en kip te bakken. Echt volgens het thema. Ondertussen konden de kinderen spelen of hun act oefenen tijdens de bonte avond.

"Regendouche" Barbeque

Ja, de bonte avond. Van tevoren was gevraagd of de kinderen wilden aangeven of ze iets gingen doen. Dat was niet gebeurd dus het leek een saaie avond te worden. Maar.....toen de daltons Paul en Les navraag gingen doen bij de kinderen bleek dat we totaal 13 acts hadden. Wat een gezelligheid. De gordijnen gingen binnen dicht, de discoverlichting aan en om 20.30 uur begonnen we met de bonte avond. Eerst een quiz met algemene- en sportvragen afgewisseld met enkele acts door kinderen en/of leiding. Veel acro acts maar ook dansjes. Zelfs "buurman & buurman" (Monique & Sanne) waren langsgekomen om een tipitent te bouwen wat helaas niet is gelukt. Tot slot nog disco, polonaise, chips, doppinda's en limonade totdat bij de jongsten het kaarsje langzaam uitging. Tijd om naar bed te gaan!

Bonte avond

Met de oudsten hebben we in het bos nog levend stratego gedaan. Hierna kregen zij ook nog wat drinken en chips en tegen 01.00 uur vertrokken ook zij richting slaapzaal.

Dag 3 (zondag 17 juni 2018)
Op deze feestelijke zondag was het ontbijt een half uurtje later. Het was vaderdag maar we hadden ook twee jarigen in ons midden. Elyne en Reyk. Voordat we gingen eten werden zij toegezongen, kregen van de drie gezusters een lekkere donut en namens DOS uit handen van "Winnitou" nog een cadeautje. Wat een feest! Later op de ochtend hebben zij beiden nog mogen uitdelen.

De jarigen

Na het ontbijt werd door de sheriff aangegeven dat iedereen eerst de spullen moest gaan pakken, de slaapzalen moesten zandvrij gemaakt worden en als dat allemaal gebeurd was konden kinderen helpen "DOS-Town" gezellig te maken. Er moesten totempalen geschilderd worden en tipi-tenten gebouwd worden. Snel werden de koffers en tassen gepakt, naast het gebouw gezet om direct aan de slag te gaan met verf, stokken, oude lakens etc. Het zag er erg kleurrijk uit.


De tipi-tenten waren klaar; de groepen gingen er in of voor zitten en door de drie gezusters werden broodjes knakworst of broodjes ham/kaas uitgedeeld. Even goed eten want tot slot was er een opdracht op de zandvlakte. Na het eten ging Les met de kinderen naar de zandvlakte en daar werden allerlei zandspelletjes gedaan. Ondertussen werd op het kampterrein alles in gereedheid gebracht om de ouders te ontvangen met koffie/thee en iets lekkers.
In alle rust konden de ouders nog genieten van de koffie en/of thee want er waren geen kinderen in de buurt. Tegen 13.45 uur kwamen zij teruglopen vanaf de zandvlakte, begroetten hun ouders en gingen bij hun tipi zitten. De sheriff nam het woord. Het stadje was mooi geworden maar.... dat zou gecontroleerd worden door de politie. Dus belde de sheriff 112 en nadat met elkaar de kampdans werd opgevoerd voor de ouders kwam een politieagent de hoek om. Hij gaf de kinderen eerst de opdracht om dalton Les te vangen zodat deze opgesloten kon worden. Dat lieten ze zich geen twee keer zeggen. Allen gingen achter de dalton aan, vingen hem en de politieagent sloot hem op. De sheriff kreeg de complimenten over het stadje en werd bevorderd tot agent! Nadat de dalton losgelaten werd vertelde de agent dat er toch een schat begraven was op het terrein. Deze lag onder de drie totempalen. Dalton Paul kwam met een schep en samen met de agent en de sheriff begon hij te graven. Er kwam een zwart koffertje tevoorschijn met daarin posters voor de kinderen met de groepsfoto erop als aandenken. Deze werden uitgedeeld, er werd afscheid genomen en toen was het tijd om te vertrekken. Moe maar erg enthousiast verlieten de kinderen het terrein.


Wat was het een fantastisch weekend en we kunnen alvast meedelen dat we volgend jaar naar dezelfde locatie gaan in het weekend van 12 t/m 14 juli 2019. Noteer maar alvast!


Dankwoord
We willen toch nog even de namen noemen van diegenen die dit kamp mede mogelijk gemaakt hebben. Allereerst natuurlijk de kinderen voor hun gezelligheid en enthousiasme. Personen, bedrijven die materialen beschikbaar hebben gesteld. Marcel van Vliet van het in elkaar zetten van het decor en het samen met Erik Oost printen van het aandenken. Daarnaast de dames van de catering Susan, Alexandra en Helen. Geweldig hoe jullie iedere keer op tijd het eten en drinken klaar hadden staan. En het was nog lekker ook, zelfs de witte bonen in tomatensaus! De teamleiders: Tamara/Jolijn (team oranje), Danique/Loïs (team blauw), Amy (team geel), Romee (team paars), Monique (team groen) en Sanne (team rood). Onze daltons Les en Paul. Zij waren het hele weekend inzetbaar voor hand- en spandiensten. De algehele coordinatie lag in handen van Jeff en Hendri. Jullie ook bedankt!

Leiding/vrijwilligers

Tot slot, Ramon die het hele weekend gefilmd en gefotografeerd heeft. De foto's zijn te zien en te bestellen via zijn website www.ramonoost.nl.
De compilatiefilm van het weekend staat op ons youtubekanaal. Veel kijkplezier en Ramon bedankt!


Al uw ideeën en opmerkingen kunt u hier kwijt.