Het weekend van 17 t/m 19 mei 2019 stond al twee jaar omcirkeld in onze agenda omdat wij toen al bij de KNGU hebben aangeven dat wij een finale wilden organiseren i.v.m. ons jubileumjaar.

Een jaar geleden werd een werkgroep gevormd met daarin Jeff van Snippenberg, Hendri Oost, Hilda Roowaan, Ron Verduin, Alexandra Landman en Kelsey Elbertse. We hebben gekozen voor het bondskampioenschap 3e divisie met kwalificatie eredivisie en toestelfinales 3e divisie. Een finale moet een extra tintje krijgen en vanwege centrale ligging in het land wordt ook veel publiek verwacht. De standaard tribunecapaciteit in Helsdingen is te weinig dus hierover moest de werkgroep zich gaan buigen.

In juni 2018, net voor de zomervakantie, zijn de eerste overleggen begonnen en gedurende een jaar is er toegewerkt aan een totaal plaatje. In de laatste dagen voor het evenement worden dan nog wijzigingen/aanvullingen doorgegeven maar donderdag 16 mei 2019 begon het echt te leven. De vier zeecontainers van de KNGU met turntoestellen werden achter bij Helsdingen neergezet.

Vrijdag 17 mei 2019:
Vanaf 10.00 uur waren Jeff, Hendri, Ron, Alexandra in de zalen voor de eerste voorbereidingen. Alexandra ging o.a. met Nienke de Jong-Berkulo alle ballonnenpalen en
–boog maken; de tribunebouwers kwamen, Stardrift kwam gelicht en geluid brengen en aanleggen; de gemeente dranghekken en podiumdelen; Van Genderen Tentenverhuur kwam met statafels en in de middag hebben Les en Marcel (van Vliet) bij V.d. Valk tafels, stoelen, koffieapparaten etc. opgehaald. Ramon was ook aanwezig om beelden te maken en de helpende hand te bieden.


Ballonnenpalen in rood/wit/blauw

Er was de hele dag al hard gewerkt en het wachten was op de vrijwilligers en de mensen van de KNGU om de containers leeg te halen en de zaal in te richten. Om 19.00 uur was het dan zo ver. Met ca. 20 vrijwilligers en 5 personen van de KNGU werd de zaal omgetoverd in een turnhal. Ook een kraan van Nederhoff werd buiten neergezet met de Nederlandse vlag hoog in de lucht.

                                                  
NL-vlag langs de A-2 (Nederhoff)

Zaterdag 18 mei 2019:
Om 07.00 uur was de werkgroep alweer aanwezig nagenoeg gelijk met de vele vrijwilligers die die dag zouden helpen. Alles werd in gereedheid gebracht, taken werden uitgelegd bij de infostand, muziekcommissie, catering, kassa etc. etc. Licht en geluid werd gecheckt en de wedstrijddag kon beginnen.
Bij een finale moet de ceremonie goed en strak verlopen. Onze coördinatoren Monique en Loïs kregen nog de nodige uitleg van de wedstrijdleiding en toen was iedereen klaar voor de eerste ronde. Het licht werd gedimd, gekleurde lichtjes verschenen, jury werd welkom geheten en daarna volgde een vlaggenparade met daar tussen de finalisten. Altijd een indrukwekkend moment!

               

Wedstrijd
Voor de organisatie een spannende dag maar ook voor vijf turnsters van DOS die zich hadden gekwalificeerd voor deze finale. De gezichtjes waren gespannen want turnen in Vianen voor thuispubliek is toch wel even een dingetje.
Nynke Kampen trapte af bij de pupil 1, N3 en deed dat goed. Als één van de 36 finalisten hield zij zich goed staande en turnde een prachtige vloeroefening. Niet zo gek dat zij op dit onderdeel op zondag de toestelfinale nog turnt. Nynke werd in de meerkamp
12e.

       

In ronde 2 van de meerkampfinale Robin Schröder en Famke Vennema bij de jeugd en Liese Altoffer bij de jeugd N4 op de andere baan. Liese turnde ook een prima wedstrijd met zelfs de hoogste score op balk met 13,850 punten. Mede hierdoor werd zij 7e in het eindklassement en op de zondag mag zij nog terugkomen voor haar toestelfinale brug.
Famke was goed op dreef met mooie oefeningen op balk en vloer. Een podiumplaats was binnen bereik maar op het laatste onderdeel brug liet ze iets teveel punten liggen zodat het een 4e plaats uiteindelijk werd  maar wat een knappe prestatie. 4e van Nederland! Robin had brug juist als beste onderdeel met 11,200 punten. Zij werd 12e .

              
Robin, Liese en Famke                                                         Liese op balk

Bij de senioren was alleen Danique Meijdam geplaatst voor deze finale. Vorige week winnaar van de halve finale en verplichte promotie en wat kon ze nu voor het thuispubliek? Dat laatste brak haar enigszins op want ze was zenuwachtig. Ze moest hard werken tijdens haar brugoefening maar haar 10.550 punten was toch nog de derde score. Helaas viel ze van de balk met hurksprong half en daar leverde ze veel punten op in. Ze kon dit vrij goed rechtzetten met een mooie vloeroefening en haar sprong dus een 10e plaats in het eindklassement was een zeer goed resultaat. Ook zij mag op de zondag nog terugkomen voor haar brugfinale.

De prijsuitreikingen werden gedaan door Wethouder Tirtsa Kamstra (ronde 1 en 3) en Wethouder Cees Taal (ronde 2). Alle finalisten kregen een blauw t-shirt met opdruk (ontworpen door Ramon).

                 

   
Robin Schroder                             Famke Vennema

De cateringploeg o.l.v. Alexandra zorgde er de hele dag voor dat de vrijwilligers niks te kort kwamen. Er was brood, zelfgemaakte soep, warme snacks (zaterdag – gesponsord door Cafetaria Versteeg), fruit (gesponsord door de Jumbo), drinken, snoep en andere lekkernijen. 

Nadat alle turnsters en publiek huiswaarts waren (rond 20.15 uur) werd door de vrijwilligers de zaal opgeruimd en klaar gemaakt voor de volgende wedstrijddag. De eerste dag was goed verlopen; op naar dag 2! Sommige vrijwilligers hadden kaarten voor de theatervoorstelling van Guido Weijers dus ze konden direct door aansluiten. Na afloop van de voorstelling heeft Guido nog nagepraat met vrijwilligers van DOS en morele support gegeven.

Zondag 19 mei 2019:
Wederom om 07.00 uur aanwezig en de nieuwe vrijwilligers instrueren, koffie zetten, jury ontvangen etc. etc. In de ochtend kwalificatiewedstrijden eredivisie. Er was fantastisch turnen te zien op hoog niveau. De prijsuitreiking werd vandaag gedaan door onze eigen voorzitter, Jeff van Snippenberg.
Nadat de jury rond de middag geluncht had was het om 13.00 uur tijd voor de toestelfinales 3e divisie. En daar zat de vaart goed in. Coördinator Sanne van de ceremonie leidde alles in strakke banen om er voor te zorgen dat turnsters op tijd stonden opgesteld voor prijsuitreiking of oplopen.

Wedstrijd:
In de eerste ronde van de toestelfinales kwam Nynke weer in actie op vloer en wat deed ze dat goed. Ander turnpakje aan en ze turnde een mooie oefening. Een groot applaus van het thuispubliek kreeg ze toen ze klaar was. De 14,000 punten was goed voor zilver! Wat knap om deze prestatie neer te zetten.
Danique en Liese mochten in ronde 2 hun brugoefening uitvoeren en werden allebei 6e.

                   

Wat was het super leuk dat in ons finaleweekend 5 turnsters in actie kwamen en wat hebben we van ze genoten!

Door de wedstrijdleider van de KNGU werd nog een aandenken overhandigd aan Hendri Oost als blijk van waardering dat DOS deze organisatie op zich heeft genomen.

De wedstrijd liep een half uur in dus om 17.00 uur was het tijd om op te ruimen. Extra vrijwilligers kwamen weer opdraven en ondanks de warmte zaten alle toestellen na 1,5 uur weer in de containers. 

We kijken terug op een geweldig weekend, een fantastische finale en zijn trots op al onze vrijwilligers die hun steentje hebben bijgedragen om dit evenement te laten slagen.
Ook gaat onze dank uit naar V.d. Valk, Nederhoff, sponsoren, Sportcentrum Helsdingen, Nienke (voor de ballonnenbogen), parkeerwachters,  niet te vergeten de “thuisbakkers” die allerlei lekkernijen hebben gebracht voor de jury/vrijwilligers en anderen die we wellicht vergeten zijn op te noemen.

BEDANKT!

Ramon Oost heeft een filmpje gemaakt van het weekend. Deze is te zien op onze facebookpagina. Binnenkort verschijnen de gemaakte foto’s ook op social media en op zijn eigen website zodat ze bijbesteld kunnen worden (www.ramonoost.nl)

Uitslag toestelfinale   Uitslagen meerkamp

 

 

 

 

 

 

Succesvol bondskampioenschap