Super!(helden) DOS-kamp 2023

Even wennen, het DOS-kamp in september (v/h juni) maar dat mocht de pret niet drukken.
Van vrijdag 15 t/m 17 september jl. gingen wij met 60 kinderen weer naar kampeerboerderij Land van Kleef te Loon op Zand.

Zo’n weekend gaat niet vanzelf. Een enthousiaste groep vrijwilligers is in januari/februari al begonnen met de voorbereidingen. Denk aan uitnodigen, thema bedenken, voldoende leiding zoeken, knutselen etc. etc. En dan is het eindelijk zo ver……………

Vrijdag 15 september 2023:
Om 10.00 uur ’s morgens is een deel van de leiding al actief om met een aanhangwagen op verschillende plaatsen in Vianen e.o. spullen/materialen op te halen. Na de middag werd er richting Loon op Zand gereden en bij aankomst op het kampterrein werden alle spullen uitgeladen, alles in gereedheid gebracht voor de opening van het kamp en de rode draad gedurende het weekend. Daarna even snel eten, omkleden en de eerste ouders met kinderen stonden al weer vroeg aan de poort.

Parkeerwachter Paul “Turtle” wees de ouders een parkeerplaats waarna de ouders met kinderen welkom werden geheten door Jeff (Professor G.R. Oen) en Hendri (Batgirl). Vervolgens liepen zij door de Superkrachtenmachine richting de koffie/thee. Ook daar troffen ze vele leiding gehuld in allerlei Superhelden outfits. Nadat alle kampgangers op het terrein waren werd de leiding voorgesteld, werd er afscheid genomen en mochten de kinderen met hun vaste leiding voor het weekend wederom door de Superkrachtenmachine waar “The Flash” (Ramon) nu stond te flitsen en er rook in de machine was. Zo liepen zij voorzien van Superkrachten met elkaar de eetzaal binnen. Er waren 6 groepen, “Power” (Quinty), “Blitz” (Thom), “Hearts” (Noa), “Battle” (Nick), “Speed” (Pleun) en “Freeze” (Ruth) en alle kinderen kregen een button van hun groepje.

Tsja maar Professor G.R. Oen had in eerdere filmpjes al laten zien dat hij niet goed bevriend was met B.L. Auw en zo waar….aan het begin van kamp saboteerde hij de boel, alles ging op zwart en de Superkrachten waren verdwenen. Oei, oei, en nu? Professor G.R. Oen kon dit wel fiksen maar dan moesten de kinderen het weekend goed helpen om de krachten terug te verdienen door allerlei spellen te doen.
Maar voordat we echt konden beginnen werd de slaapkamerindeling bekend gemaakt en konden de bedden worden opgemaakt.

Om 20.30 uur was het tijd voor actie. Op het sportveld waren allerlei spellen klaargezet. Van renspelletjes tot aan balspelletjes. Het was al wat donker dus soms moeilijk te zien maar dat maakt het wel leuker. Ook was het gras al nat dus wisten de kinderen direct dat ze op kamp waren. De eerste Superkrachtpunten waren verdiend.

Inmiddels brandde het kampvuur en mochten de jongsten (t/m 9 jaar) marshmallows (met koek/chocolade) roosteren. Gezellig hoor. De ouderen (vanaf 10 jaar) mochten even chillen en gingen bij het kampvuur zitten toen de jongsten naar bed waren.

Het avondspel voor de ouderen was bedacht door Turtle Les, een soort levend Cluedo waarbij ze reken- en/of taalkundige opdrachten moesten oplossen. Tussendoor kregen ze nog een hint om uiteindelijk een gebeurtenis op te lossen. Het was een leuk spel en sommige opdrachten waren echt moeilijk, zeker laat op de avond.

Zaterdag 16 september 2023:
Vanavond de “bonte avond” waarbij alle teams een act moeten opvoeren. Gedurende de dag zal de leiding gaan oefenen met zijn of haar groepje om een fantastisch optreden te geven. Maar eerst ontbijten. Gezellig aan lange tafels en er werd gezongen voor Ruth, groepsleider Freeze. Zij werd 18 jaar. Uiteraard heeft elke groep corvee en na het afruimen konden de overige kinderen lekker spelen in de speeltuin, tafeltennissen of kijken bij de dieren (geitjes, eekhoorntjes etc.).
Onze keukenploeg, Alexandra, Helen, Roxanne en Ageeth verzorgen het hele weekend het eten en drinken, houden rekening met dieetwensen of allergieën. Dus iedereen kan mee op kamp!

Het was warm (25 graden) maar tijd voor een speurtocht. Ramon had deze uitgezet door middel van pijlen en de posten (overkoepelende/algehele leiding) Jolijn, Monique, Sanne en Tamara gingen met hun spellen het bos in om hun posities in te nemen. De bedoeling was om uit te komen op de Loonse- en Drunense Duinen waar ook de lunch zou zijn maar dat wisten de kinderen niet. Onderweg 2 rebussen en 2 posten met opdrachten. De eerste groepen vertrokken en op het sportveld waren voor de achterblijvers nog twee posten (stormbaan en doel schieten). Dit namen Paul en Loïs voor hun rekening.
Bij aankomst op de zandverstuiving nog twee posten met spellen. Inmiddels had onze keukenploeg de lunch klaar, heerlijke wraps (3 soorten) met pakjes drinken en fruit en stonden zij aan de rand van de zandverstuiving zodat iedereen daar de lunch kon afhalen. Lekker eten en ondertussen nog de acts oefenen. Daarna de route weer vervolgen naar het kampterrein met wederom 2 posten en 2 rebussen.

Zo gezegd, het was warm maar bij terugkomst op het kampterrein was er zelfgemaakte smoothie, dat ging er wel in en kon iedereen zwemkleding aan doen want Jeff stond al met de tuinslang klaar. Om 16.30 uur tijd om te douchen en nog even spelen voordat we konden genieten van de BBQ met allerlei soorten (pasta)salades, stokbrood, rauwkost etc. Wat was het weer goed verzorgd!

Om ruim 20.00 uur tijd voor de bonte avond met aansluitend disco. Wat een feest was dat en wat hadden de groepen goed geoefend en een leuke act bedacht. Zelfs de leiding deed een fantastisch optreden. Naar mate de avond vorderde werden vele oogjes kleiner en was het niet verwonderlijk dat de jongsten al snel in de slaap vielen na zo’n geweldige warme dag.
De ouderen moesten nog even wachten want in het “Ruigwoud” was een soort estafette uitgezet en met behulp van bouwlampen en zaklantaarns werd dat een enorm succes.

Zondag 17 september 2023:
De laatste dag alweer. Er waren met de speurtocht al veel Superkrachtpunten verdiend maar we zitten nog niet op de volle 100%. Wat gaat deze dag brengen? Eerst ochtendgymnastiek onder leiding van Les buiten in de speeltuin. Daarna het ontbijt met lekkere warme croissantjes en zingen voor jarige Alexandra van de keukenploeg.
Helaas moet er ook opgeruimd worden dus na het ontbijt de slaapkamers opruimen, koffers inpakken en schoonmaken. Was je klaar dan mocht je weer lekker gaan spelen.

Om 11.00 uur gingen alle kinderen met hun groepsleiding naar het dorp Loon op Zand op zoek naar 11 enveloppen waar ze de laatste punten mee konden verdienen. Maar…er waren twee afpakkers in het dorp die de punten weer konden afpakken. Oppassen geblazen.
De lunch bestond uit broodjes worst/hamburgers uit het vuistje en in afwachting van de ouders mochten de kinderen nog spelen in het Ruigwoud. De ouders hadden blijkbaar heimwee want zij stonden wederom vroeg bij de ingang maar om 14.30 uur mochten ze dan echt naar hun kind(eren) en konden zij onder het genot van frisdrank meespelen of luisteren naar de verhalen. Voor de kinderen was er een ijsje.

En toen werd er gefloten door Jeff en ging iedereen terug naar de Kampeerboerderij. Tijd voor het kamplied en de kampdans (zie hieronder). Wat hadden ze dit al goed onder de knie zeg. Toppers! Ook werden de laatst verdiende punten nog toegevoegd en ja hoor ALLE Superkrachtenpunten waren verdiend en op het bord waren alle lampjes verlicht!
En toen was het toch echt tijd om afscheid te nemen; de koffers werden gepakt, alle leiding kregen een high five en daarmee was het DOS-kamp 2023 ten einde gekomen.

Wij bedanken onze 20 enthousiaste vrijwilligers die dit fantastische weekend mogelijk hebben gemaakt: Jeff, Hendri, Ramon, Sanne, Monique, Les, Alexandra, Roxanne, Ageeth, Helen, Nick, Pleun, Tamara, Jolijn, Noa, Quinty, Ruth, Thom, Loïs en Paul.
Ook bedanken wij de sponsoren die levensmiddelen hebben gesponsord: Lukassen AGF Groothandel, Van Mourik AGF Odijk, Mamma Mia, Het Grillpaleis en Stardrift.

Foto’s te zien en te bestellen via https://www.ramonoost.nl/dos-kamp-2023/

TOT VOLGEND JAAR!!! (20 t/m 22 september 2024)

KAMPLIED:

https://www.youtube.com/watch?v=0KRnZ3Hty_k&ab_channel=DosVianen

KAMPDANS:
https://youtu.be/MZg11uIXPLE