Na drie jaar gingen  we eindelijk weer op kamp en wat hadden we er zin in. 60 jeugdleden in de leeftijd van 6 t/m 17 jaar hadden zich aangemeld waarvan ook veel nieuwe kinderen. Super leuk! Voor de leiding ook spannend omdat er een nieuwe accommodatie was gevonden in Loon op Zand wat achteraf een schot in de roos bleek te zijn.

Vrijdag 10 juni 2022
Om 14.30 uur verzamelde de leiding zich bij de gymzaal om alle spullen in te laden om gezamenlijk richting Brabant te vertrekken. Files gaf enige oponthoud maar om 16.15 uur werd er begonnen met het uitladen van de auto’s, inrichten van de keuken (het belangrijkste deel 😀) en het oppompen van luchtkussens voor de opening van het DOS-kamp 2022!

De kampgangers konden blijkbaar ook niet langer wachten want al voor de afgesproken tijd reden ze de parkeerplaats  op en hield “parkeerwachter” Paul iedereen tegen want je komt niet zomaar binnen in het Land van DOS.

De kinderen moesten met hun bagage over water en om droog over te komen konden ze zitten op een “voertuig” die getrokken moest worden door de (groot)ouders. Daarna een stormbaan over, ook de ouders om zo het Land in te komen. Daar stond koffie/thee/limonade klaar en de kinderen gingen direct los in de speeltuin. Met elkaar werd de kampdans gedaan en het DOS-kamp was begonnen. Tijd voor de ouders om afscheid te nemen.

In de recreatiezaal werd door Kampleider Jeff de indeling van de slaapzalen bekend gemaakt waarna iedereen zijn/haar bed ging opmaken. Weer terug in de recreatiezaal kregen de kinderen te horen in welk groepje ze voor het weekend waren ingedeeld en met welke leiding. Zebra (Jolijn), slang (Sanne), tijger (Loïs), giraffe (Monique) en panter (Tamara).

Tijd voor de eerste activiteit. Het dierengeluidenspel in het bos. De kampgangers 15+ waren samen met Paul een post en lieten het geluid van een dier horen die het groepje moest zoeken. Maar pas op, er was een jager…..(Les).Na dit leuke spel werd er brood gebakken bij het kampvuur en kregen ze daar een worstje in (Brabantse worstenbroodjes). De jongsten (6 t/m 9) eerst want zij konden daarna naar bed.Maar eenmaal in bed kregen zij bezoek van kampleider Jeff en Les en namen zij de kinderen nog even in het donker het bos in voor een korte wandeling. Dat vonden ze toch wel vet hoor!
Met de oudste kinderen werd om 23.00 een punaisetocht gelopen door het bos.

Zaterdag 11 juni 2022
Na een voor iedereen korte nacht kwam de eerste corveeploeg (elke groep heeft een keer corvee) om 07.45 uur de keuken in om de tafels te dekken voor het ontbijt. Om 08.00 uur zat iedereen en kon er worden genoten van een lekker ontbijt onder het genot van muziek, lawaai en gezelligheid. Hierna verdwenen de kinderen in de speeltuin en omdat het warm weer was dit hele weekend (yes 😎) stonden er continu jerrycans met water en siroop klaar.
De ochtendactiviteit was in tweeën gesplitst. De jongsten t/m 9 jaar gingen hutten bouwen in het bos samen met Les, Ramon en Hendri; de oudsten gingen met hun leiding een kompastocht  lopen. Verdwalen hoort erbij op een kamp en dat gebeurde nu ook weer. Lag het aan het kompas, aan de leiding? We zullen er geen uitspraak over doen. Toch was iedereen keurig op tijd voor de lunch terug op het kampterrein. Behalve brood was er ook nog Turks brood met ijsbergsla en kebab. Wat werden we verwend door onze eigen keukenploeg.

Op avontuur in het Land van DOS was het thema van dit kamp dus in de middag tijd voor de Adventure games. Eerst droge spellen op het sportveld en in het Ruigwoud waarna dit overging in natte spellen. Wat een feest en wat een geluk met het weer!

Tegen 17.00 uur kon iedereen douchen en alvast zijn of haar disco outfit aantrekken maar eerst een warme maaltijd en wat voor een…. De keukenploeg (Alexandra en Ageeth) had een heerlijk Oosters buffet gemaakt met mie, groenten, kippenpoten, kroepoek en voor de vegetarische kampgangers een aangepaste versie. Als toetje een vlaflip. Smullen maar!
Voorafgaand aan de disco een kahootquiz met avontuurlijke vragen (gewonnen door de 15+ groep) en toen ging iedereen los op de muziek. Er was drinken en verschillende soorten chips. Iedereen genoot waarna bij het kampvuur nog marshmallows geroosterd konden worden.
De vermoeidheid sloeg bij velen toe na zo’n intensieve dag dus tijd voor de jongsten om te gaan slapen en dat ging vlotter dan de eerste avond.
De oudsten gingen in het bos lasergamen.

Zondag 12 juni 2022
Uitslapen met maar liefst een half uurtje, behalve de corveeploeg.
Weer een heerlijk ontbijt mét een gekookt ei en er werd gezongen voor de jarige Ben Hui. Zij kreeg namens de leiding een cadeautje. Met de magen gevuld werden de tassen gepakt, de slaapzalen geveegd en kon er nog gespeeld worden. Daarna ging iedereen met het eigen team lopend naar Loon op Zand voor het fotospel. Door de panters en de slangen waren alle objecten gevonden in dit spel en hadden we dus twee winnende teams.
Tussen de middag broodjes knakworst, kaas en/of zelfgemaakte eiersalade en alle teams vertrokken daarna naar het Ruigwoud om te spelen in afwachting van de komst van de ouders. Tussendoor nog een ijsje. De ouders konden blijkbaar ook niet wachten om hun kind weer te zien want ze waren al vroeg bij de ingang.
Ook de ouders konden het Ruigwoud bekijken en daar werd hen drinken aangeboden.

Tsja…en toen ging de fluit van kampleider Jeff en werd iedereen verzocht bij de het kamphuis te komen. Jeff sprak de ouders toe, prees de kinderen dat ze het zo goed gedaan hebben, bedankte de leiding, haalde de DOS-vlag binnen en toen werd nog één keer de kampdans gedaan.
Tijd om te gaan!

Wat een geweldig kampweekend hebben we weer gehad en dit was niet mogelijk geweest door sponsoren maar zeker niet door onze leiding. Wij bedanken Jeff, Hendri, Ramon, Paul, Les, Ageeth, Alexandra, Monique, Tamara, Jolijn, Monique en Sanne voor hun inzet afgelopen weekend maar ook voor de maandenlange voorbereidingen.

Foto’s van het hele weekend zijn te zien én te bestellen op https://www.ramonoost.nl/

Tot volgend jaar!

(15 t/m 17 september 2023, noteer de datum alvast. Jij bent er toch ook weer bij?)

Kampleiding