DOS (Door Oefening Sterker) Vianen werd opgericht tijdens een vergadering in de gymzaal van de spaarbank op 3 september 1919 en is daarmee de oudste sportvereniging van Vianen. Aanvankelijk waren alleen mannen lid maar al vrij snel werd een damesafdeling opgericht. Eigenlijk was er al in 1887 een gymnastiekvereniging opgericht maar die werd na ruim 20 jaar weer opgeheven wegens omstandigheden. Na een rustperiode van een aantal jaren werd de vereniging op 3 september 1919 opnieuw opgericht mede door de heer G.C. van den Bergh. Technisch bondsbestuurder.

Anders dan nu werden er veel demonstraties in de buitenlucht gegeven. De wedstrijden werden bijna altijd ergens op een weiland gehouden.

DOS Vianen deed mee aan allerlei wedstrijden in de omgeving zoals Vreeswijk, maar ook “Cuilenburgh” (nu Culemborg). Er werden vele prijzen gewonnen. In het verleden werd als vereniging ook mee gedaan aan de vierdaagse. Keurig netjes in het gelid in mooie smetteloze witte kleding. De jurkjes die door de meisjes en dames dan werden gedragen werden zelf gemaakt. Mede door de inzet van vele vrijwilligers toen en nu bestaat DOS nu 100 jaar en zijn we nog steeds een actieve vereniging.

Notulen 13 mei 1887